Informace k předložené verzi stanov SVJ

Vážení a milí sousedé,

pokusili jsme se vyslyšet připomínky ke stanovám SVJ a po konzultaci s právní kanceláří a vlastní úvaze předkládáme k posouzení jeden opět konečnější Nerozhodný návrh.

Přepracovali jsme kritizovaný článek 5 tak, aby jeho podstata snad byla srozumitelnější. Bez ohledu na text článku, věci v něm napsané jsou platné ze zákona. Jde tedy jen o snahu učinit stanovy srozumitelnější.

Další úpravy doznal čl. XIV o rozhodování mimo zasedání. Jsou sjednoceny požadavky na kvórum, tedy počet hlasů, potřebných pro přijetí nějakého návrhu. Tento je nyní stejný jako v případě hlasování na shromáždění. Má se však za to, že při korespondenčním hlasování jsou "přítomni" všichni členové SVJ.

"Kauza" nutnosti ustanovit společného zástupce - po prostudování řady "konkurenčních" stanov jsme došli k názoru, že jakékoli snahy vyhnout se této povinnosti článkem ve stanovách by bylo riskantní a předpovědět případné rozhodování správních orgánů ve sporu by bylo takřka nemožné. Proto se držíme zákona a tento požadavek ve stanovách zůstal. Obdobně se zachovala většina ostatních SVJ. Řešení této povinnosti by bylo možné mimo stanovy, a to sepsáním dohody mezi jednotlivými spoluvlastníky jednotky (bytu). Týká se to i manželů, kteří mají společné jmění ...Rozpačitý. Takováto dohoda by podle Občanského zákoníku měla mít formu veřejné listiny, tedy podepsaná před notářem. Mohli bychom požádat notáře/notářku, aby zaregistroval/a tyto dohody přímo na setkání je schválení stanov. Sepsání dohody je zcela dobrovolné, ovšem je třeba říci, že kdo nebude mít takovouto dohodu sepsanou či nebude mít určeného společného zástupce, budeme muset, bohužel, při jednání Vás se SVJ vyžadovat, abyste byli přítomni všichni spoluvlastníci daného bytu. Návrh textu této dohody je přiložen, advokátní kancelář se domnívá, že by taková dohoda byla (mohla být) platná.

Dále jsou ve stanovách zapracované ostatní menší připomínky, tedy například vyspecifikování "rozhodných osob" pro rozúčtování plateb za výtah, zrušení zmínky o platbách za anténu, doplnění odkazů v článku o potřebných počtech hlasů, povinnost předsedy (= Bytového družstva) vymáhat dluhy více než 6 měsíců po splatnosti a na další zapracované připomínky si už, bohužel, opravdu nevzpomínám.

Dejte, prosím, vědět o Vašich případných dalších připomínkách. Kdy bychom se měli sejít ke schválení opravdu v tuto chvíli nedokáži říci; možná až po prázdninách.

Nálepky: